Home -> VR/AR-> RecoveryVR

RecoveryVR

bron: https://youtu.be/oJRgl1swXPk

Recovery VR is een virtual reality serious game middels een VR bril waarmee meerdere functies kunnen worden getraind. De trainingen richten zich op stressreductie, cognitieve revalidatie, entertainment, mentale revalidatie, pijnreductie en fysieke activiteiten.

Doelen

 • Meten 
 • Oefenen 
 • Ontspannen 

Doelgroep

RecoveryVR kan worden ingezet voor mensen met centraal neurologische aandoeningen, ruggenmerg aandoeningen, chronische pijn , autisme spectrum stoornis en ADHD. 

Inhoud

 • RecoveryVR bestaat uit een draadloze virtual reality bril en controllers met bijbehorende software van RecoveryVR. 
 • Bij een abonnement is er toegang tot meer dan 70 therapie applicaties, waaronderfysiotherapie-, pijnmanagemen-t en mentale gezondheidprogramma’s.  
 • Elke keer wanneer de patiënt de VR-bril gebruikt, wordt de data verzameld en kan deze geanalyseerd worden. 
 • Er kan ingesteld worden dat de patiënt zelfstandig oefent gedurende 5-20 minuten 
 • Middels ‘live control’ kan de therapeut via telehealth zien wat de patiënt ziet. De therapeut kan de activiteiten ook aanpassen. 
 • Er is daarnaast ook nog een telefoon/PC streaming app die gebruikt kan worden om inzicht te krijgen in wat de patiënt doet. Dit is mogelijk als beide gebruikers op dezelfde Wifi aangesloten zijn. 

Kosten

 • De kosten voor het gebruik van Recovery VR bedragen  

  Hardware eenmalig: $999 

  Software en ondersteuning $850 per jaar 

Koppeling met elektronische patiënten dossiers (EPD's)

Nee

Vereisten besturingssystemen

n.v.t.

Taal

De software is beschikbaar in het Engels.

Onderzoeksresultaten

Virtual Reality (VR) ontwikkelt zich razendsnel en heeft veel potentie voor het verbeteren van de balans en het looppatroon bij neurologische patiënten. Helaas hebben veel RCT’s een matige methodologische kwaliteit en worden motorische leer strategieën onvoldoende ingezet. Er moet in de toekomst nog meer ingezet worden op studies die deze lacune opvullen (1). 

  

Uit de systematische review van Lee et al. 2019 komt naar voren dat VR training matig effectief is in het verbeteren van de functies bij een patiënt in de chronische fase na het doormaken van een beroerte. Daarnaast geeft VR een vergelijkbaar matig effect voor het bevorderen van de functie van de onderste en bovenste extremiteit (2). 

  

Hoewel het huidige bewijs beperkt is, suggereren de bevindingen dat VR-gebaseerde revalidatie bij personen met een dwarslaesie kan leiden tot positieve effecten op de aerobe functie, balans, pijnniveau en motorische functieherstel, naast het verbeteren van psychologische/motivationele aspecten. Meer onderzoek van hoge kwaliteit is nodig om conclusies te trekken over de mogelijke voordelen van VR-therapie in de klinische praktijk (3). 

 1. Cano Porras, D., Siemonsma, P., Inzelberg, R., Zeilig, G., & Plotnik, M. (2018). Advantages of virtual reality in the rehabilitation of balance and gait. Neurology, 90(22), 1017–1025. https://doi.org/10.1212/wnl.0000000000005603 

2. Lee, H. S., Park, Y. J., & Park, S. W. (2019). The Effects of Virtual Reality Training on Function in Chronic Stroke Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis. BioMed Research International, 2019, 1–12. https://doi.org/10.1155/2019/7595639 

3. De Araújo, A. V. L., Neiva, J. F. D. O., Monteiro, C. B. D. M., & Magalhães, F. H. (2019). Efficacy of Virtual Reality Rehabilitation after Spinal Cord Injury: A Systematic Review. BioMed Research International, 2019, 1–15. https://doi.org/10.1155/2019/7106951 

Meer informatie

Laatst gewijzigd op:

Reviews

Voor deze technologie zijn nog geen reviews beschikbaar.

Uitgelichte technologieën

Muscles & Kinesiology, Visible Body 

mobiele_applicatie
Muscles & Kinesology is onderdeel van de Visible body waarmee je de anatomie en kinesiologie van het lichaam kan bestuderen.

Kinesiology Taping Guide

mobiele_applicatie
De kinesiologie taping guide is een app waar stapsgewijs wordt uitgelegd hoe je kinesiotape kan aanleggen.

Achy Penguin

mobiele_applicatie
Achy Penguin biedt een laagdrempelige manier voor kinderen om hun pijn te lokaliseren, te kwantificeren en zich gemachtigd te voelen om iets aan hun pijn te doen.

Bekijk het overzicht van de technologieën

Beweegtech.nl helpt jou als fysiotherapeut of oefentherapeut om voor jouw patiënt te inventariseren of er beweegzorgtechnologie is die jouw behandeling kan ondersteunen. Je kunt zoeken op een specifiek doel, doelgroep of type technologie en ziet vervolgens welke mogelijkheden er zijn. Op basis van de eigenschappen van de technologie bepaal jij of de technologie aansluit bij jouw patiënt: de juiste technologie bij de juiste patiënt!

BeweegTech is mede mogelijk gemaakt door