Fysiotherapeut: de innovatieve professional

Door: Corelien Kloek

Recent is er een nieuw Beroepsprofiel Fysiotherapeut uitgekomen. Dit document beschrijft o.a. welke rollen en competenties nodig zijn om het vak Fysiotherapie uit te oefenen. Het is natuurlijk niet zo dat de fysiotherapie er ineens helemaal anders uit ziet, dus veel herkennen we uit het beroepsprofiel van 2014. Toch zijn er ook grote veranderingen, zo nemen innovatie en (beweeg) zorgtechnologie een veel prominentere plek in binnen het nieuwe Beroepsprofiel Fysiotherapeut. 

In deze nieuwe versie wordt de “innovatieve professional” als één van de zeven rollen van een fysiotherapeut beschreven. Het document benadrukt hiermee dat innovatie niet alleen iets is voor een klein groepje koplopers, maar dat iedereen zich op enige manier bezig zou moeten houden met innoveren.

De volledige beschrijving van deze rol is hier terug te lezen, maar ten aanzien van technologische innovatie wordt toegelicht:

“De fysiotherapeut zet zorgtechnologie, zoals blended care en andere e-health-toepassingen, in wanneer dit past bij de hulpvraag en leefomgeving van de patiënt. Dit kan aanvullend aan de behandeling gebeuren, maar ook als (gedeeltelijke) substitutie van de fysiotherapeutische behandeling met het streven de zorg beter en/of doelmatiger te maken. De fysiotherapeut heeft ten aanzien van innovaties een open en kritische attitude.”

Een mooie omschrijving waarin duidelijk naar voren komt dat beweegzorgtechnologie van toegevoegde waarde kan zijn in de fysiotherapeutische zorg, mits het wordt ingezet wanneer dit passend is. Maar wat nu? Want alleen een document maakt nog niet dat iedere fysiotherapeut zich zomaar vertrouwd zal voelen in deze nieuwe rol. Nou is dat ook niet wat het beroepsprofiel beoogd. Wel is het zo dat dit document uitgangspunt vormt voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuw onderwijs in de komende jaren. Om naast de nieuwe studenten ook het werkveld te bekwamen in deze nieuwe rol zullen echter nog wel de nodige handvatten geboden moeten worden. 

Als team Beweegtech hopen we een steentje bij te kunnen dragen aan deze transitie. “Ik wil wel, maar heb géén idee waar ik moet beginnen” is namelijk een veel gehoorde belemmering. We hopen dat ons platform (www.beweegtech.nl) met een overzicht van inmiddels zo’n 200 verschillende beweegzorgtechnologieën als handig hulpmiddel kan fungeren in het bekwaam worden van onze nieuwe rol als “innovatieve professional”. Neem vooral eens een kijkje en doe er je voordeel mee!