Integreren van beweegzorgtechnologie

Om jou als beweegzorgprofessional te ondersteunen bij het integreren van beweegzorgtechnologie in de dagelijkse praktijk bieden we informatie over specifieke technologieën, maar ook handige websites en hulpmiddelen. Daarnaast vind je hier informatieberichten over Beweegtech en het integreren van zorgtechnologieën. 

Naar de meeste specifieke beweegzorgtechnologieën is geen uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan. Toch is de kwaliteit van beweegzorgtechnologieën belangrijk om een weloverwogen keuze te maken tussen vergelijkbare technologieën. Om jou als beweegzorgprofessional hierin te ondersteunen is een kwaliteitskader, wat leidt tot een kwaliteitsscore, in ontwikkeling. Domeinen van het kwaliteitskader zijn ‘gezondheid en veiligheid’, ‘gebruiksgemak’ en ‘beveiligde data’. Binnenkort vind je hierover meer informatie. 

Het informatiekader

Het informatiekader dat gebruikt wordt voor de beschrijving van elke beweegzorgtechnologie geeft inzicht in verschillende kenmerken ervan. De informatie is verzameld door studenten, onderzoeksassistenten en docent-onderzoekers van verschillende hogescholen in Nederland, altijd in samenwerking met een onderzoeker van het Lectoraat Innovatie van Beweegzorg van de Hogeschool Utrecht. Informatie wordt verzameld via de website van de beweegzorgtechnologie en van wetenschappelijke artikelen die gepubliceerd zijn in peer-reviewed tijdschriften. Wetenschappelijke artikelen zijn alleen gebruikt als de artikelen van

kwaliteitsniveau 2b zijn volgens de indeling Levels of Evidence van het Centre for Evidence Based Medicine van de Universiteit Oxford. 

Het overzicht en het informatiekader op BeweegTech is bedoeld als hulpmiddel voor fysio- en oefentherapeuten. Per patiënt zal altijd kritisch beoordeeld moeten worden of een bepaalde beweegzorgtechnologie van toegevoegde waarde is.

Heb je aanvullingen of aanpassingen op het informatiekader? Stuur dan een mailtje naar fysiofuturelab@hu.nl. Aanpassingen aan de informatiekaders worden twee keer per jaar verwerkt.