Robotica in de fysiotherapie: toekomstmuziek of werkelijkheid?

Door: Mark van Tilburg

Stel je voor: een persoon met een beroerte oefent zijn loopvaardigheid, ondersteund door een exoskelet dat diegene precies genoeg draagt om veilig en effectief te bewegen. Of een fysiotherapeut die een robotarm gebruikt om bewegingen te begeleiden bij een patiënt met een frozen shoulder. Klinkt futuristisch? Robotica wordt steeds meer realiteit in de fysiotherapie! In dit blog nemen we je mee in enkele voorbeelden.

Looptraining

Bij robotica denk je waarschijnlijk meteen aan gespecialiseerde ziekenhuizen of revalidatiecentra, maar het heeft ook al diens weg gevonden naar de eerstelijn. Neem bijvoorbeeld Lokomat. Lokomat bestaat uit een loopband met een robot-geassisteerde loop-orthese, een harnas die het gewicht van een revalidant kan ondersteunen, een computerscherm voor de revalidant en een touchscreen voor de bediening door de therapeut. Deze looprobot kan ondersteuning bieden bij het herleren van het lopen na bijvoorbeeld een beroerte. De robot geeft directe feedback over de bewegingen van de patiënt en biedt gepersonaliseerde ondersteuning, afhankelijk van wat iemand aankan. Dit maakt intensieve en doelgerichte revalidatie mogelijk.

Arm- en handtherapie

In revalidatietrajecten wordt vaak gebruik gemaakt van robots die bewegingen stimuleren en belonen. Robotica zoals ArmeoPower ondersteunen armbewegingen van revalidanten en combineren dit met interactieve games. ArmeoPower bestaat uit een verrijdbare kast met een robotarm en een exo-skelet die gekoppeld is aan een computerscherm. ArmeoPower software meet de prestaties van de patiënt en past hier het trainingsniveau op aan, waardoor er op optimaal niveau geoefend kan worden.

Sociaal aspect

Naast grote en dure high-tech robotica, zijn er ook ‘mensachtige’ robots die op een heel andere manier iets kunnen toevoegen aan de fysiotherapie. Een voorbeeld hiervan is Zora. Deze vriendelijke kleine robot wordt al ingezet in verschillende zorginstellingen. Zora is ontworpen om interactie en motivatie te stimuleren. Middels bewegingen en spraakfuncties kan de robot bijvoorbeeld visuele begeleiding geven bij oefeningen of mensen aanmoedigen om in beweging te komen. Hoewel het natuurlijk geen menselijk contact kan vervangen, is een bijkomend voordeel dat Zora tussen menselijke bezoeken in, een sociale partner kan zijn voor mensen die zich eenzaam voelen.

De toekomst in jouw praktijk?

Hoewel het (nog) niet altijd haalbaar is om robotica op grote schaal te implementeren in de praktijk, wordt het steeds toegankelijker en betaalbaarder. Of je nu werkt in een ziekenhuis, eerstelijns praktijk, revalidatiecentrum of verzorgingshuis: robotica kunnen je werk als fysiotherapeut ondersteunen door bijvoorbeeld het uitvoeren van metingen, het motiveren van revalidanten en het verlichten van zware fysieke taken.

Ben je benieuwd hoe robotica jouw praktijk kan verbeteren? Probeer eens een demonstratie bij een leverancier of zoek op beweegtech.nl naar robots die aansluiten bij jouw patiëntenpopulatie. Robotica is niet alleen de toekomst, maar misschien ook wel jouw nieuwe collega. Welke robot zou jij wel eens willen proberen?