Home -> VR/AR -> Holomoves

Holomoves

bron: https://holomoves.nl/wp-content/uploads/2020/12/HoloMovie_HD.mp4

HoloMoves ontwikkelt software voor Mixed Reality (MR) brillen in de zorg. Er worden exergames ontwikkeld, welke gericht zijn op therapeutische variabelen en bewegen in het algemeen. Daarnaast worden er informatiemodules ontwikkeld over complexe medische informatie, om meer inzicht te creëren bij de patiënt. De games en informatiemodules geven de revalidant/patiënt/cliënt meer handvatten om hun (revalidatie-)traject te intensiveren.

Doelen

  • Oefenen 
  • Bewegen  
  • Informeren

Doelgroep

HoloMoves kan gebruikt worden in verschillende doelgroepen: klinisch opgenomen patiënt in een zorginstelling (ziekenhuis, revalidatiecentrum, ouderenzorg), poliklinisch revaliderende patiënt en de 1e lijns fysiotherapie. Het doel van de applicaties is om de revalidatie te intensiveren. In het ziekenhuis is ‘vroegmobilisatie’ steeds belangrijker, hier kan HoloMoves een rol in spelen. En in de revalidatie is het intensiveren van de behandeling zonder extra handjes een grote uitdaging waar HoloMoves kan bijspringen.

Inhoud

De HoloMoves software maakt gebruik van een MR-bril (bijvoorbeeld de Microsoft HoloLens2 of de Meta Quest 3). Een MR-bril projecteert hologrammen om je heen, maar de echte wereld blijft zichtbaar. Hierdoor is vrij bewegen in de ruimte geen probleem. Daarnaast zijn je handen de controllers, wat het gebruik erg intuïtief maakt. Bij aanschaf van HoloMoves zitten verschillende games en informatiemodules inbegrepen. De spellen kunnen gespeeld worden vanuit lig, zit, en lopend met of zonder hulpmiddel. Hierdoor is er voor elk niveau een spel beschikbaar.

Kosten

Kosten kunnen worden opgevraagd via www.holomoves.nl / info@holomoves.nl.

Koppeling met elektronische patiënten dossiers (EPD's)

Nee

Vereisten besturingssystemen

n.v.t. i.v.m. gebruik van losstaande MR-bril

Taal

De informatiemodules en games zijn beschikbaar in het Nederlands en Engels. De nieuwe applicaties (vanaf 2023) zijn ook beschikbaar in andere talen.

Onderzoeksresultaten

Momenteel vindt er een promotieonderzoek plaats aan het UMCU naar de dwarslaesie informatiemodule. Hiervoor zijn Nederlandse artikelen verschenen en worden er artikelen verwacht in peer reviewed tijdschriften. Er is meerdere keren gepresenteerd op internationale en nationale congressen door verschillende onderzoeksgroepen. Ook worden er regelmatig studentenprojecten uitgevoerd, waar de haalbaarheid en het gebruikersgamak hoog scoren.

De eerste resultaten van het promotieonderzoek van Baardman laten zien dat HoloMoves als mogelijk instrument binnen de oefentherapie van de dwarslaesie revalidant kan worden ingezet om te motiveren tot meer bewegen. Daarnaast kan interactieve voorlichting de reguliere voorlichting ondersteunen. (1) Van der Lede schrijft dat er positieve uitkomsten op de objectieve gebruiksgemak en effectiviteit zijn gevonden bij revalidanten met een dwarslaesie. Dit geeft veel perspectief voor het inzetten van de software in de revalidatie. (2) Valkenet heeft in haar studie laten zien dat er een meerwaarde is voor patiënten met hematologie in het gebruik van HoloMoves. Ook de zorgverleners waren enthousiast. (3)

  1. J.F. ( Joost) Baardman, dr. S.A. (Sacha) van Langeveld; drs. J. (Joep) Janssen; dr. J.M. ( Janneke) Stolwijk-Swüste: Augmented rehab – mixed reality voor het stimuleren van bewegen en het versterken van voorlichting in de dwarslaesierevalidatie. Beschikbaar op: Https://www.revalidatie.nl/ntr/augmented-rehab-mixed-reality-voor-het-stimuleren-van-bewegen-en-het-versterken-van-voorlichting-in-de-dwarslaesierevalidatie/. Geraadpleegd op 22-1-2024.
  2. J. (Jessica) van der Lede: You need some attitude to innovate. Beschikbaar op: Https://www.dehoogstraat.nl/wp-content/uploads/2023/10/mr-in-sci-rehab-j.-van-der-lede.pdf. Geraadpleegd op 22-1-2024.
  3. Karin Valkenet, Martine Hengeveld, Christien Oudbier-de Roo, Tamara de Wardt, Loes Hagen, Yvette Peeters, Marnix Licht, Myrthe ter Pelle, Selina Geboers. Bewegen met Hologrammen: Evaluatie van mixed reality beweeggames op de afdeling hematologie. Oncologica. September 2021; 38 (3): 28-32.

Meer informatie

Zie www.holomoves.nl of mail naar info@holomoves.nl voor meer informatie.

Laatst gewijzigd op:

Reviews

Voor deze technologie zijn nog geen reviews beschikbaar.

Uitgelichte technologieën

Hipper

Middel 4platform
Hipper (wearable i.c.m. platform) heeft als doel om zowel patiënten als fysio- en oefentherapeuten inzicht te geven in het beweeggedrag van de patiënt, om zo de patiënt te coachen in het behalen van therapiedoelen rondom beweegactiviteiten.

Muscles & Kinesiology, Visible Body 

mobiele_applicatie
Muscles & Kinesology is onderdeel van de Visible body waarmee je de anatomie en kinesiologie van het lichaam kan bestuderen.

Kinesiology Taping Guide

mobiele_applicatie
De kinesiologie taping guide is een app waar stapsgewijs wordt uitgelegd hoe je kinesiotape kan aanleggen.

Bekijk het overzicht van de technologieën

Beweegtech.nl helpt jou als fysiotherapeut of oefentherapeut om voor jouw patiënt te inventariseren of er beweegzorgtechnologie is die jouw behandeling kan ondersteunen. Je kunt zoeken op een specifiek doel, doelgroep of type technologie en ziet vervolgens welke mogelijkheden er zijn. Op basis van de eigenschappen van de technologie bepaal jij of de technologie aansluit bij jouw patiënt: de juiste technologie bij de juiste patiënt!

BeweegTech is mede mogelijk gemaakt door