Ga een stap verder en meet ook stress

Door: Corelien Kloek

Black Friday, Sinterklaas, Kerst, de eindejaarsbonus: de Decembermaand gaf genoeg aanleiding voor consumenten om zichzelf of een ander te verassen met iets nieuws. In de lijstjes met populaire cadeaus zijn de wearables en smartwatches goed vertegenwoordigd. Slimme horloges die via Bluetooth gekoppeld zijn aan een telefoon en ons inzicht geven in onder andere ons activiteitenniveau, onze slaapkwaliteit en hartslag. 

Van deze ontwikkeling kan de fysiotherapie en oefentherapie zeker mee profiteren. Misschien hebben jullie in de praktijk een set met activiteitenmonitors. Of je patiĆ«nt heeft zelf al een wearable of smartwatch om de pols. Uitgelezen kans om samen doelen te specificeren en te kwantificeren, en daarna gezamenlijk te evalueren! Een platform als HealthyChronos maakt het mogelijk om de data uit allerlei types activiteitenmonitors in een eigen portaal in te kunnen zien. 

Maar naast activiteiten kun je wearables en smartwatches ook gebruiken om stress te meten. Zo zijn de nieuwste types van Fitbit voorzien van zogenaamde electrodermal activity (EDA) sensor, die de huidgeleiding meet. Door deze gegevens te combineren met data over o.a. hartslag, hartslagvariabiliteit, slaapkwaliteit en overbelasting of onderbelasting qua activiteiten, geeft de wearable een individuele stress management score. 

Mooi voornemen om in het nieuwe jaar te kijken of het ons lukt om onze stress management score onder controle te houden! Namens Team Beweegtech wensen we iedereen dan ook een mooi, gezond, actief en stressvrij jaar toe!
Wil je ook aan de slag met wearables binnen de fysiotherapie of oefentherapie? Kijk dan eens op www.beweegtech.nl voor de mogelijkheden!