Home -> Robotica -> Hocoma-Lokomat

Hocoma-Lokomat

Bron: https://hocoma.b-cdn.net/

Bron: https://youtu.be/cXyeXT–Kbs

De Lokomat van Hocoma heeft als doel om te helpen bij het oefenen van aspecten van het looppatroon, waaronder de loopsnelheid, het loop-uithoudingsvermogen en de balans. De Lokomat heeft als doel om op lange termijn beter te helpen bij het lopen en bewegen in algemene zin. De Lokomat heeft als doel om de prestaties van de patiënt te meten en te monitoren.

Doelen

 • Oefenen 
 • Bewegen 
 • Meten

Doelgroep

De Lokomat is bedoeld voor gebruik bij patiënten met loopbeperkingen als gevolg van neurologische of musculaire aandoeningen, waaronder mensen met een beroerte, niet aangeboren hersenletsel, een cerebrale parese, de ziekte van Parkinson, een dwarslaesie, Spinale Musculaire Atrofie (SMA) en Multiple Sclerosis (MS).  

Inhoud

 • De Lokomat bestaat uit een loopband met een robot-geassisteerde loop-orthese, een harnas die het gewicht van de patiënt kan ondersteunen, een 32-inch scherm voor de patiënt, en een 15-inch touchscreen voor de bediening van het apparaat door de therapeut. 
 • De Lokomat maakt gebruik van spel-achtige oefeningen en Augmented Performance Feedback (APF) om patiënten te motiveren om hun trainingsdoelen te bereiken. 
 • Het APF-systeem meet de prestaties van de patiënt en past hier het trainingsniveau op aan, waardoor getracht wordt om op een optimaal niveau te oefenen en patiënten te motiveren.  
 • De robot-geassisteerde looporthese ondersteunt het looppatroon van de patiënt met behulp van een mechanisch aangedreven exoskelet die samen met het harnas automatisch meebeweegt met de horizontale en verticale verplaatsing van de patiënt. 
 • Het harnas kan het gewicht dat de patiënt zelf moet dragen verminderen, variërend met een intensiteit van tussen de 0 en 85kg. De Lokomat kan maximaal patiënten van 135kg dragen en dus, afhankelijk van de patiënt, het gewicht van de patiënt geheel of gedeeltelijk opheffen.  
 • Er zijn aparte modules beschikbaar, waaronder de FreeD-module die laterale translatie en transverse rotatie van het bekken toestaat, de Pediatric Orthoses-module met othesen voor gebruik bij kinderen, en de Orthopedic Material Storage-module voor het opbergen van het exoskelet. 

Kosten

Onbekend. 

Op aanvraag wordt een prijsindicatie of een vrijblijvende offerte gegeven.  

Meer informatie kunt u vinden op https://www.hocoma.com/solutions/lokomat-2/pricing-financing/ 

Koppeling met elektronische patiënten dossiers (EPD's)

Onbekend

Vereisten besturingssystemen

Niet van toepassing. De Lokomat wordt geleverd met eigen software en een touchscreen om te besturen.  

Taal

Onbekend

Onderzoeksresultaten

De effectiviteit van de robot-geassisteerde geassisteerde looptraining bij mensen met een beroerte 

Uit een systematische review blijkt dat de robot-geassisteerde looptraining de loopsnelheid, de balans en de zelfstandigheid tijdens het lopen van mensen met een beroerte significant meer vergroot dan reguliere looptraining (1). Uit een andere systematische review blijkt dat het waarschijnlijker is dat mensen die robot-geassisteerde looptraining krijgen in combinatie met reguliere fysiotherapie na een beroerte onafhankelijk kunnen lopen (Functional Ambulation Categories 4 of 5), dan mensen die looptraining krijgen zonder dergelijke apparaten (2). Tenminste acht patiënten moeten behandeld worden in combinatie met elektromechanisch geassisteerde looptraining om één patiënt niet afhankelijk te maken bij het lopen (Number Needed to Tread) (2) 

 

De effectiviteit van robot-geassisteerde looptraining bij mensen met een incomplete dwarslaesie 

Uit een systematische review blijkt dat de maximale loopafstand, de kracht en het functioneringsniveau van patiënten met een incomplete dwarslaesie die in de (vroege) revalidatie robot-geassisteerde looptraining met de Lokomat krijgen, significant meer verbeteren in vergelijking met patiënten die reguliere looptraining krijgen. Het blijkt dat bij patiënten met een incomplete dwarslaesie die langdurig robot-geassisteerde looptraining krijgen met de Lokomat er ook sprake was van een significant betere loopsnelheid en balans in vergelijking met patiënten die deze interventie niet langdurige kregen (3). 

 

 

Referenties 

 

 1. Moucheboeuf G, Griffier R, Gasq D, Glize B, Bouyer L, Dehail P, et al. Effects of robotic gait training after stroke: A meta-analysis. Ann Phys Rehabil Med [Internet]. 2020; Available from: https://doi.org/10.1016/j.rehab.2020.02.008
 2. Mehrholz J, Thomas S, Kugler J, Pohl M, Elsner B, Mehrholz J, et al. Electromechanical-assisted training for walking a er stroke (Review). 2020; 
 3. Nam KY, Kim HJ, Kwon BS, Park JW, Lee HJ, Yoo A. Robot-assisted gait training (Lokomat) improves walking function and activity in people with spinal cord injury: a systematic review. J Neuroeng Rehabil. 2017;14(1):1–13. 

 

Meer informatie

Laatst gewijzigd op:

Reviews

Voor deze technologie zijn nog geen reviews beschikbaar.

Uitgelichte technologieën

Hipper

Middel 4platform
Hipper (wearable i.c.m. platform) heeft als doel om zowel patiënten als fysio- en oefentherapeuten inzicht te geven in het beweeggedrag van de patiënt, om zo de patiënt te coachen in het behalen van therapiedoelen rondom beweegactiviteiten.

Muscles & Kinesiology, Visible Body 

mobiele_applicatie
Muscles & Kinesology is onderdeel van de Visible body waarmee je de anatomie en kinesiologie van het lichaam kan bestuderen.

Kinesiology Taping Guide

mobiele_applicatie
De kinesiologie taping guide is een app waar stapsgewijs wordt uitgelegd hoe je kinesiotape kan aanleggen.

Bekijk het overzicht van de technologieën

Beweegtech.nl helpt jou als fysiotherapeut of oefentherapeut om voor jouw patiënt te inventariseren of er beweegzorgtechnologie is die jouw behandeling kan ondersteunen. Je kunt zoeken op een specifiek doel, doelgroep of type technologie en ziet vervolgens welke mogelijkheden er zijn. Op basis van de eigenschappen van de technologie bepaal jij of de technologie aansluit bij jouw patiënt: de juiste technologie bij de juiste patiënt!

BeweegTech is mede mogelijk gemaakt door