Home -> Robotica -> ZoraBots- Nao(Zora)

ZoraBots- Nao(Zora)

Bron: https://www.zorarobotics.be/

Bron: https://youtu.be/lO52sLF-u_4

Nao van Zorabots – in Nederland beter bekend als Zora – heeft als doel om te ondersteunen bij revalidatie, animatie en andere therapeutische doeleinden. Zora is hoofdzakelijk ontwikkeld voor kinderen en ouderen Zora heeft als doel om te ondersteunen bij het helpen ontspannen van mensen tijdens hun (medische) behandeling door ze af te leiden Zora heeft als doel om te ondersteunen bij het informeren van mensen over hun ziekte of aandoening Zora heeft als doel om te helpen bij het stimuleren van een gezonde leefstijl door fysieke activiteit te stimuleren bij mensen door het doen van oefeningen

Doelen

 • Informeren 
 • Oefenen 
 • Gezonde leefstijl stimuleren 
 • Coachen op afstand 

Doelgroep

Zora is niet specifiek bedoeld voor gebruik bij één bepaalde doelgroep, maar wordt voornamelijk ingezet bij zorg voor kinderen en ouderen. Zora is daarnaast uit te breiden voor verschillende specifieke doelgroepen, waaronder mensen met dementie en kinderen met autisme.   

Inhoud

 • Zora bestaat uit een kleine ‘mensachtige’ robot met twee armen, twee benen en een romp en een hoofd van ongeveer 57cm hoog, met ingebouwde verschillende sensoren (o.a. microfoons, camera’s, infrarood camera’s, sonar, tactiele en druk sensoren). 
 • Met behulp van een meegeleverde software en tablet is de Zora te programmeren, waarna Zora volledig automatisch de opgedragen taken uitvoert. 
 • Zora kan gezichten van mensen herkennen, muziek afspelen, menselijke bewegingen nabootsen en gesprekken voeren. 
 • Zora wordt geleverd met 11 basis spellen en is daarnaast uit te breiden met verschillende apps voor diverse doelgroepen, zoals mensen met dementie en kinderen met autisme.  

Kosten

Onbekend. 

Op aanvraag wordt een prijsindicatie of een vrijblijvende offerte gegeven.  

Meer informatie kunt u vinden op https://www.consyst.nl/zora-zorgrobot/  

Koppeling met elektronische patiënten dossiers (EPD's)

Er is geen koppeling met een fysiotherapeutisch EPD.

Vereisten besturingssystemen

Niet van toepassing. Zora wordt geleverd met eigen software en een tablet om te besturen.  

Taal

Zora is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Spaans, Duits, Frans, Portugees, Italiaans, Japans, Chinees en Koreaans.  

Onderzoeksresultaten

Geschiktheid van het gebruik van Zora bij kinderen met ernstige meervoudige beperkingen 

Uit een pilot studie blijkt dat Zora geschikt is voor gebruik bij kinderen met ernstige lichamelijk beperkingen met een ontwikkelingsleeftijd van tussen de 2 en 8 jaar oud. Het lijkt erop dat Zora geschikt is voor het stimuleren van fysieke activiteit, motorische vaardigheden, communicatieve vaardigheden en cognitieve vaardigheden. (1) 

 

Effectiviteit van Zora bij kinderen met ernstige meervoudige beperkingen 

Uit een mixed method studie blijkt dat Zora bij draagt aan het behalen van therapeutische doelstellingen op het gebied van het verwerven van fysieke en communicatieve vaardigheden bij kinderen met ernstige meervoudige beperkingen met een ontwikkelingsleeftijd van tussen de 2 en 8 jaar oud en een chronologische leeftijd van tussen de 2 en 18 jaar oud. Zorgprofessionals zagen daarbij vooral de rollen van Zora als motivator, instructeur en beloner die Zora kan spelen bij het leveren van zorg als meerwaarde. (2) 

 

De ervaringen van zorgmedewerkers van het gebruik van Zora in de ouderenzorg  

Uit ervaringen van zorgmedewerkers blijkt dat het gebruik van Zora in de ouderenzorg positieve effecten heeft op zowel de bewoners als op medewerkers. Men ziet met name een meerwaarde op het vlak van plezier maken en het vermaken van bewoners, maar ook op het vlak van revalidatie ziet men de meerwaarde van Zora. Echter ziet men ook beperkingen voor de implementatie van Zora in de ouderenzorg. Deze beperkingen bevinden zich voornamelijk op het technische valk (e.g WiFi-connectiviteit, levensduur van de batterij, etc.). (3) 

 

 1. Van Den Heuvel RJF, Lexis MAS, De Witte LP. Robot ZORA in rehabilitation and special eucation for children with severe physical disabilities: A pilot study.Int J Rehabil Res. 2017;40(4):353–9.  
 2. van den Heuvel RJF, Lexis MAS, de Witte LP.ZORA Robot Based Interventions to Achieve Therapeutic and Educational Goals in Children with Severe Physical Disabilities. Int J Soc Robot [Internet]. 2020;12(2):493–504. Available from: https://doi.org/10.1007/s12369-019-00578-z 
 3. Huisman C, Kort H. Two-Year Use of Care Robot Zora in Dutch Nursing Homes: An Evaluation Study.Healthcare. 2019;7(1):31.  

Meer informatie

Laatst gewijzigd op:

Reviews

Voor deze technologie zijn nog geen reviews beschikbaar.

Uitgelichte technologieën

Muscles & Kinesiology, Visible Body 

mobiele_applicatie
Muscles & Kinesology is onderdeel van de Visible body waarmee je de anatomie en kinesiologie van het lichaam kan bestuderen.

Kinesiology Taping Guide

mobiele_applicatie
De kinesiologie taping guide is een app waar stapsgewijs wordt uitgelegd hoe je kinesiotape kan aanleggen.

Achy Penguin

mobiele_applicatie
Achy Penguin biedt een laagdrempelige manier voor kinderen om hun pijn te lokaliseren, te kwantificeren en zich gemachtigd te voelen om iets aan hun pijn te doen.

Bekijk het overzicht van de technologieën

Beweegtech.nl helpt jou als fysiotherapeut of oefentherapeut om voor jouw patiënt te inventariseren of er beweegzorgtechnologie is die jouw behandeling kan ondersteunen. Je kunt zoeken op een specifiek doel, doelgroep of type technologie en ziet vervolgens welke mogelijkheden er zijn. Op basis van de eigenschappen van de technologie bepaal jij of de technologie aansluit bij jouw patiënt: de juiste technologie bij de juiste patiënt!

BeweegTech is mede mogelijk gemaakt door